CREZUL NOSTRU
„Schimbaţi opinia publică, daţi-i o altă direcţiune, răscoliţi geniul naţional – spiritul propriu şi caracteristic al poporului – din adâncurile în care doarme, faceţi o uriaşă reacţiune morală, o revoluţiune de idei, în care ideea românească să fie mai mare decât uman, genial, frumos. În fine, fiţi români, români şi iar români!”
Discursul de la Blaj
Fragment din discursul ținut de Simion Bărnuțiu în Catedrala din Blaj (2/14 Mai 1848).
„Care naţiune de pe pământ nu s’ar ridica de la mic până la mare, când îşi vede numărate zilele vieţii?
Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce preţ mai are viaţa lui după ce şi-a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ? …
Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi, pentru că poporul nu se abate de la natură, nici nu-l trag străinii aşa de uşor în partea lor, cum îi trag pe unii din celelalte clase, cari urlă împreună cu lupii şi sfâşie pe popor împreună cu aceştia; nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei; cugetaţi că alte popoare s-au luptat sute de ani pentru libertate. Însă vi se va părea lupta cu neputinţă, când se vor ridica greutăţile asupra voastră ca valurile marii turbate asupra unei năvi; când va dezlega principele întunericului pe toţi necuraţii şi-i va trimite ca să rupă legăturile frăţiei voastre şi să vă abată de la cauza şi amoarea (iubirea) ginţii noastre la idoli străini; aduceţi-vă aminte atunci cu câtă însufleţire şi bărbăţie s’au luptat străbunii noştri din Dacia pentru existenţa şi onoarea naţiunii noastre, precum ne-au lăsat scris Bonfiniu cu aceste cuvinte: “Coloniile şi Legiunile romane, copleşite de Barbari ţin încă limba romană şi, ca să nu o piardă, cu totul, atât de tare se luptă, încât se pare că nu s’au bătut atât pentru ţinerea vieţii cât pentru neatingerea limbii. Căci comptând (socotind) bine desele inundaţiuni ale Sarmaţilor şi ale Goţilor, apoi erupţiunile Hunilor, Vandalilor şi ale Gepizilor, incursiunile Germanilor şi ale Lombarzilor, cine nu se va mira foarte că încă s’au ţinut urmele limbii Romane între Daci şi Geţi?”
Aşa Fraţilor! Aduceţi-vă aminte atunci că vor striga din mormânt străbunii noştri: Fiilor! Noi încă am fost nu odată în împrejurări grele, cum sunteţi voi astăzi; noi încă am fost înconjuraţi de inamic în pământul nostru, cum sunteţi voi astăzi, şi nu de multe ori am suferit doară şi mai mari rele decât voi; fost-am cu Goţii, dar nu ne-am făcut Goţi; fost-am cu Hunii, dar nu ne-am Hunit; fost-am cu Avarii şi nu ne-am Avarit; fost-am cu Bulgarii şi nu ne-am Bulgărit; cu Ruşii şi nu ne-am Ruşit; cu Ungurii şi nu ne-am Ungurit; cu Saşii şi nu ne-am Nemţit; ci ne-am luptat ca Români, pentru pământul şi numele nostru ca să vi-l lăsăm vouă împreună cu limba noastră cea dulce ca cerul sub care s’a născut; nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre; apăraţi-vă ca fraţii cu puteri unite în pace şi în răsboi; vedeţi cum ne-am luptat noi pentru limba şi Romanitatea noastră; luptaţi-vă şi voi şi le apăraţi ca lumina ochilor voştri, până la voi senatul şi poporul Roman pe Traian cu legiunile peste Dunăre, ca să vă încoroneze cu laurul nemuririi pentru constanţa şi bărbăţia voastră!
Dixi et salvavi animam meam.”
Mihai Eminescu
De ce să acţionăm împreună?
-
Pentru ca România să renască și să devină o națiune puternică și respectată.
-
Pentru ca românii să aibă salarii şi pensii la nivel european
-
Pentru ca tinerii să aibă loc de muncă şi să câştige bine în ţara noastră. .
-
Pentru ca pensionarii să aibă bani pentru hrană, medicamente şi să poată călători în lume.
-
Pentru ca bogăţiile ţării noastre să fie valorificate spre binele românilor.
-
Pentru că alte ţări europene aşa au făcut şi au reuşit
-
Pentru că aceste soluţii sunt fundamentate teoretic şi confirmate de comunitatea ştiinţifică europeană şi americană.
-
Pentru dreptate, echitate și pace socială.
MISIUNE
Misiunea Partidului este să promoveze politici publice prin care, într-un orizont de timp de 10-12 ani, să conducă la redresarea şi dezvoltarea României şi, prin urmare, să se genereze resursele financiare necesare astfel încât să permită creşterea accelerată a salariilor şi pensiilor românilor şi alinierea lor la mediile europene.
Complementar indicatorilor de dezvoltare, PRB îşi va concentra atenţia asupra indicatorilor salariul mediu, salariul minim şi pensiile pe care îi consideră indicatori fundamentali pentru redresarea ţării. Până acum au fost aliniate preţurile şi tarifele însă nimeni nu a avut ca obiectiv programatic aceşti indicatori alineaţi la nivel european.
SCOP
STRATEGIE
-
Scopul strategic este ca România să ajungă în fruntea clasamentelor europene privind competitivitatea şi nivelul de dezvoltare economică şi, ca o consecinţă, creşterea nivelului de trai al cetăţenilor români. Pentru a răspunde astfel prevederii articolului 47 din Constituţie în care se menţionează: „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”
-
Partidul va întreprinde toate acţiunile legale pentru a ajunge la guvernare şi pentru a pune în aplicare Programul de guvernare care să permită, în esenţă, creşterea accelerată a salariilor şi pensiilor cetăţenilor români.
Viziunea strategică, privind asigurarea unui trai decent pentru toţi cetăţenii trebuie să fie ideea forţă a guvernării. În calitate de viitor partid de guvernământ, Partidul Reformator va coopera cu toate forţele politice şi cu cetăţenii astfel încât toate politicile publice care se elaborează şi implementează să fie subsumate acestui imperativ constituţional: „să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”. Partidul pune în centrul guvernării sale cetăţenii români şi nivelul lor de trai.
Simion Bărnuțiu
IDEI FORȚĂ
ale Proiectului de ţară, România Bunăstării
1. Alinierea salariilor şi pensiilor din România la standardele europene într-un orizont de timp rezonabil de 10-12 ani. Toate strategiile, politicile şi programele nopastre publice vor porni de la această aliniere obligatorie. Dacă nu se va face, România riscă să se depopuleze.
2. Promovarea strategiilor de larga consultare publica si a mecanismelor democratiei participative;
3. Analiza diagnostic şi evaluarea situaţiei economico-sociale în care se află România în raport cu aspiraţiile românilor şi, comparativ, cu modelele economico-sociale ale ţărilor dezvoltate ale UE.
4. Democraţie directă. Consultarea live cu cetăţenii pentru a decide ţinând cont de ceea ce ei doresc. Se va pune astfel punct deciziilor pentru „stăpânirea cetăţenilor” şi se va da startul unei noi concepţii de conducere: potrivit aspiraţiilor cetăţenilor şi pentru cetăţeni.
5. Elaborarea unei strategii de dezvoltare complexă a României având ca bază necesitatea ca prin politicile sale statul să „să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”
6. Trecerea în maxim 4 ani la moneda euro. Va pune capăt devalorizării permanente a monedei naţionale şi nu se vor mai rata toate ţintele de inflaţie ca până acum.
7. Reindustrializarea României în parteneriat public privat şi stabilirea de priorităţi sectoriale de dezvoltare a României. Se va considera prioritate naţională utilizarea fondurilor structurale şi se va simplifica accesul la aceste fonduri vizându-se absorbţia acestora 100%. Se va iniţia un vast program de reindustrializare şi de investiţii publice finanţate din fonduri atrase sau împrumutate, pe termen lung, de la organisme financiare internaţionale şi de la diverse fonduri suverane de investiţii pentru sanatate, educatie, infrastructura.
8. Stimularea liberei iniţiative. Relansarea activităţii sectorului privat ca principalul producător de valoare adăugată şi cel mai mare furnizor de taxe şi impozite care alimentează bugetul. Stimularea şi revitalizarea acestui sector va avea ca efect creşterea veniturilor bugetare care vor permite şi creşterea salariilor în instituţiile publice.
9. Stimularea introducerii în fabricaţie a invenţiilor, de către oricine, din ţară sau străinătate şi scutirea acestora de impozitul pe profit pe o perioadă de 5 ani. Creşterea investiţiilor în sectorul privat în materie de creativitate, respectiv, cercetare - dezvoltare, inventică şi inovare.
10. Considerarea IMM-urilor drept cheia dezvoltării economice a României şi luarea de măsuri în scopul sprijinirii înfiinţării şi funcţionării acestora.
11. Promovarea unei strategii de Inventariere a patrimoniului de resurse, a patrimoniului imobiliar şi determinarea corectă a numărului de cetăţeni pe care îi are România.
12. Iniţierea de programe speciale privind întoarcerea românilor acasă pe baza unui program investiţional multianual precum şi a experienţei pe care românii au acumulat-o lucrând în străinătate.
13. Reevaluarea diasporei, considerarea acesteia ca unul dintre cei mai importani parteneri sociali şi iniţierea şi consolidarea relaţiilor cu aceasta.În viziunea noastră, trebuie neapărat ca dispora să poată fi integrată în politicile publice ale Statului român.
14. Mass media - Promovarea prezentei si consultarii mass-media la actiunile de fundamentare a Acordurilor politice, sociale si economice;
15. Educaţie si sanatate - Realizarea acordurilor nationale politice, sociale si economice pentru ca educatia si sanatatea sa fie prioritati de interes national sustinute de strategii de dezvoltare si finantare garantate pe perioade de minim 10 ani:
16. Cultură -Realizarea Acordurilor politice si social-economice pentru ca sa fie aplicată o strategie centrată pe români şi românism în context multicultural inclusiv prin sprijinirea creatorilor romani din diaspora bazat pe principiul avantajului reciproc al statului roman si al lor ca si creatori culturali.
17. Apărare – Respectarea angajamentelor Romaniei ca stat membru NATO si UE, precum si aplicarea Parteneriatului strategic cu SUA. Promovarea de acte normative prin care să se stipuleze faptul că pentru înzestrzrez armattei se vor achiziționa doar utilaje și echipamente noi, de ultimă generație și la cele mai înalte standade de performanță.
18. Politică externă - Politica externă va continua în acelaşi context al parteneriatului strategic cu SUA, al integrării în UE şi al apartenenţei noastre la NATO cu respectarea tuturor tratatelor şi acordurilor la care România este parte.
19. Un obiectiv important va fi integrarea deplină a României în UE prin aderarea României la spaţiul Schengen pe baza îndeplinirii standardelor acquis-ului Schengen,
20. De asemenea trecerea la moneda Euro va fi un obiectiv prioritar.
21. O direcţie importantă în care vom acţiona va fi aceea de normalizare a relaţiilor externe cu alte state, începând cu vecinii, relaţii care au fost afectate de anumite declaraţii, spunem noi, cel puţin nepotrivite de la nivelul Preşedenţiei. Şi avem în vedere relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu Ucraina.
22. Revizuirea Constituţiei - Se va face pe bază de consultări cu Guvernul, Parlamentul, societatea civilă pentru realizarea unei platforme comune în vederea revizuirii Constituţiei. Trebuie delimitată mai clar limita separaţiilor puterilor în stat precum şi necesitatea controlului reciproc al acestor puteri.
23. Sustinerea promovarii unei legi electorale care să nu mai permită fraudarea alegerilor;
24. Reducerea numărului de parlamentari la 300;
25. Recuperarea resurselor naturale înstrăinate ilegal şi exploatrea transparentă şi în regim public privat a acestora.
26. Verificarea din punct de vedere legal a tuturor retrocedărilor şi privatizărilor şi răscumpărarea sau confiscarea acelora în care nu s-au îndeplinit obligaţiile contractuale ori s-au comis ilegalităţi
27. Împroprietărirea cetățenilor care au edificat imensa bogăție din perioada socialismului cu acțiuni la companii de stat, existente sau care se vor înființa. Se va face astfel dreptate, aplicându-se principiul ”restitutio in integrum” nediscriminator. Până acum s-au restituit proprietăți doar celor care le-au deținut până în 1948. Celor care le-au deținut, în comun, după această dată, li s-au restituit doar 30% (părțile sociale)
28. Introducerea controlului prin sondaj, pentru a se constata cum judecă instanțele din România. Pentru că s-a depășit cu mult grannița proceselor judecate incorect și s-a ajuns la utilizarea Justiției ca armă politică.