top of page

Statut

PayPal ButtonPayPal Button

PARTIDUL ACÈšIUNEA PENTRU BUNÄ‚STARE PAB

 

Statutul Partidului

​

  1.  Preambul

Partidul AcÈ›iunea pentru Bunăstare, PAB, denumit în continuare Partidul, este un partid politic, persoană juridică de drept public, organizată în conformitate cu prevederile ConstituÅ£iei României È™i cu prevederile legale în materie.

Partidul se bazează pe comunitatea de idei ÅŸi de acÅ£iune a membrilor săi ÅŸi pe solidaritatea acestora în activităţile partidului..

Partidul îÅŸi fundamentează activitatea, în principal, pe spiritul de iniÅ£iativă ÅŸi libertatea membrilor săi punând un accent deosebit pe soluÈ›ii concrete È™i fezabile la probleme de interes public.

Prezentul Statut stipulează cadrul organizatoric şi instituţional de funcţionare şi conducere a partidului.

Partidul  utilizează cele mai noi cunoÅŸtinÅ£e socio-politice ÅŸi de mangement organizaÅ£ional, facililităţile informatice actuale ÅŸi, pe măsura evoluÅ£iei ÅŸi dezvoltării societăţii româneÅŸti, pe principiile democraÅ£iei mixte: democraÅ£ie participativă ÅŸi democraÅ£ie reprezentativă.

Membrii fondatori  (MF) ai partidului pornesc de la ideea că guvernarea este necesară pentru că oamenii nu sunt perfecÈ›i însă, prin activitate coerentă, organizată ÅŸi muncă susÅ£inută, desfăşurată în spirit etic, se poate realiza în România un  sistem politic modern, performant, capabil să  administreze eficient ÅŸi eficace  economia  ÅŸi societatea în scopul îmbunătăţirii vieÅ£ii cetăţenilor români ÅŸi atingerii de către aceÅŸtia  a unui nivel de trai la standarde europene.

Principalii indicatori ai nivelului de trai îi reprezintă salariile minim, mediu ÅŸi pensiile a căror aliniere la standardele europene, în viziunea MF, reprezintă obiectivul fundamental al constituirii ÅŸi funcÅ£ionării Partidului.

Constituirea acestui partid a fost necesară din cauză că, deÅŸi România are resurse excepÅ£ionale, prin proasta administrare publică, a ajuns să se situeze  la aproape toÅ£i indicatorii, pe ultimele locuri, comparativ cu toate celelalte ţări membre UE. ÎnfiinÅ£area acestui Partid are ca obiectiv  îmbunătăţirea cât mai rapidă a acestei situaÅ£ii. 

 

Scopul partidului este creÈ™terea accelerata si  alinierea, salariilor ÅŸi pensiilor românilor la mediile europene într-un orizont de timp de cca. 10 ani.

Partidul îÈ™i propune  ca, în conformitate cu prevederile ConstituÅ£iei ÅŸi cu prevederile cadrului legal actual, îmbunătăţit prin acÅ£iunile ÅŸi politicile sale publice, să conducă  la  realizarea unui stat modern, debirocratizat, integrat principiilor ÅŸi valorilor  Uniunii Europene ÅŸi care, într-un orizont de timp de cca. 10 ani, să asigure cetăţenilor săi un standard mediu al nivelului de trai similar celor mai dezvoltate ţări europene.

Principalii  indicatori pe care Partidul se va concentra  în elaborarea tuturor politicilor economice ÅŸi sociale sunt  salariul mediu, salariul minim ÅŸi pensiile care într-o primă etapă de maxim 5 ani, vor trebui să ajungă la cel puÅ£in  60% din salariul mediu ÅŸi minim din UE, urmând ca  într-o etapă ulterioară de încă 5 ani  să ajungă la minim 90% din salariile mediu ÅŸi minim europene.

Dezvoltarea economică ÅŸi socială a  României constituie direcÅ£ii prioritare pentru partid.  

Partidul urmăreşte exclusiv scopuri politice in respectul Constituției si al legilor.

  1. Denumirea partidului

    1. Denumirea completă: Partidul Acțiunea pentru Bunăstare.

    2. Denumirea prescurtată: PAB

    3. Identitatea vizuală şi sonoră

  1. Sigla

​

​

​

​

​

                      

   2.Steagul

        

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

                          

   3. Insignă

   4. DecoraÅ£ii

   5. Imnul partidului

  1. Sediul central, sedii regionale, judeţene, municipale, orăşeneşti, comunale, sedii virtuale

    1. Sediul central al Partidului este în BucureÈ™ti str. Lujerului nr. 2 Bl 22C sc C et 7 ap 123 Sector 6.

    2. Sediul central poate fi transferat la o altă adresă prin decizie a Biroului Executiv Național.

    3. Celelalte sedii se vor stabili pe măsura dezvoltării partidului

    4. Fiecare unitate de structură a Partidului va avea un sediu virtual.

  2. Misiune

         Misiunea Partidului este să promoveze politici publice prin care într-un orizont de timp de 10 ani salariile È™i pensiile românilor să fie aliniate la mediile europene.

  1. Scopuri ÅŸi mijloace de realizare

         Scopul  strategic este ca România să ajungă  în fruntea clasamentelor europene privind nivelul de trai al cetățenilor români. Potrivit  articolului  47 din ConstituÅ£ie, „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică ÅŸi de protecÅ£ie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”

         Partidul va întreprinde toate acÅ£iunile legale pentru a ajunge la guvernare ÅŸi pentru a pune în aplicare Programul de guvernare pentru creÅŸterea accelerată a salariilor È™i pensiilor cetățenilor români.

  1. Strategia partidului

         Viziunea  strategică,  privind asigurarea unui trai decent pentru toÅ£i cetăţenii   trebuie să fie ideea forţă a guvernării. În calitate de viitor partid de guvernământ,  Partidul va coopera cu toate forÅ£ele politice ÅŸi cu cetăţenii astfel încât toate politicile publice care se elaborează ÅŸi implementează să fie subsumate acestui imperativ constituÅ£ional:  „să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”.  Partidul pune în centrul guvernării sale cetățenii români È™i nivelul lor de trai.

  1. Principiile de organizare ale Partidului

  1. Principiul  situării omului în centrul tuturor activităților È™i acÈ›iunilor Partidului

  2. Principiul subordonării activității Partidului, binelui public. Acesta se realizează prin politici publice eficiente È™i oneste puse în slujba cetățenilor.

  3. Principiul legalității

  4. Principiul respectului puterilor È™i separaÈ›iei acestora în stat.

  5. Principiul reprezentativității

  6. Principiul responsabilității individuale.

  7. Principiul libertății de  opinie a fiecărui membru de partid, indiferent gradul său de pregătire, poziÈ›ie socială sau  nivelul la care se exprimă.

  8. Principiul nediscriminării în raport cu pregătirea, vârsta, sexul, originea socială, convingerile religioase atât în activitatea de partid cât È™i în promovarea în funcÈ›ii elective sau numite care se pot obÈ›ine cu sprijinul Partidului pe baza competenÈ›elor È™i activității proprii evaluate potrivit criteriilor instituite de Partid.

  9. Principiul loialității față de țară și partid.

  10. Principiul democraÈ›iei decizionale inclusiv democraÈ›ia directă ca o componentă esenÈ›ială a democraÈ›iei mixte în baza votului liber exprimat. Deciziile È™i hotărârile care privesc persoane se iau exclusiv prin procedura votului secret.

  11. Principiul independenÈ›ei opiniilor dublat de obligativitatea respectării È™i ducerii la îndeplinire a deciziilor Partidului, statutar adoptate, indiferent de nivelul la care aceasta a fost luată.

  12. Revocarea din funcÈ›ii alese sau desemnate se poate face dacă persoana a săvârÈ™it abateri grave de la documentele constitutive,  programatice È™i de la deciziile  Partidului. Revocarea se va face, exclusiv,  în baza unor probe temeinice È™i după ascultarea persoanei respective.

  13. Principiul unității Partidului și solidarității membrilor cu aplicarea prezumției de nevinovăție.

  14. Principiul cumulării a maxim 3 funcÈ›ii de conducere în cadrul Partidului.

  15. Principiul integrității membrilor de Partid indiferent la nivelul la care se află.

  16. Principiul transparenÈ›ei deciziilor È™i hotărârilor precum È™i în procesul de selectare, recrutare È™i promovare a membrilor.

  17. Principiul disciplinei È™i intransigenÈ›ei în toate activitățile de partid.

  1. Organizare generală

  1. PAB este organizat, conform legii,  pe criteriul administrativ teritorial. Structurile sale se instituie È™i  funcÅ£ionează pe întreg teritoriul ţării, la nivel local, judeÅ£ean,  de sector, la nivelul  municipiului BucureÅŸti, ÅŸi la nivel naÅ£ional.

  2. Cetățenii români din afara țării  pot deveni membri ai unor organizaÈ›ii ale partidului, din străinătate,  Aceste organizaÈ›ii sunt coordonate de OrganizaÈ›ia pentru  Diaspora cu sediul în municipiul BucureÈ™ti.

  3. niveluri de organizare:

    1. local - comune, oraÅŸe ÅŸi municipii, exclusiv municipiul BucureÅŸti; 

    2. judeţean - judeţe, sectoarele municipiului Bucureşti și Diaspora ;

    3. naţional.

  4. Între niveluri, pe verticală, există relaÈ›ii ierarhice de subordonare iar între  organizaÈ›iile de acelaÈ™i nivel se pot stabili relaÈ›ii de colaborare.

  5. Autonomia funcÈ›ională a organizaÈ›iilor  este completată  de coordonare, cooperare  ÅŸi  colaborare.

  6. Organizarea structurală se bazează  pe principiul separaÈ›iei puterilor, deliberativă, executivă, judecătorească (de respectare a Statutului).

  7. Activitatea organizaÈ›iilor este reglementată de prezentul statut precum È™i de norme, proceduri, regulamente care urmează să fie elaborate. 

  1. Moțiuni

Orice membru al Partidului poate  propune o moÅ£iune în cadrul organismului deliberativ al  organizaÅ£iei din care face.

Dacă este adoptată moÈ›iunea devine program al organizaÈ›iei. Procedurile de depunere a moÈ›iunilor, forma È™i conÈ›inutul lor, calendarul depunerii, dezbaterii, votul È™i punerea în aplicare a MoÈ›iunii vor fi aprobate în cadrul  Congresului Partidului.

  1. Membri

  1. Membri fondatori  (MF) Membrii fondatori ai partidului sunt membrii care au iniÈ›iat înfiinÈ›area Partidului,  au elaborat Programul, Statutul È™i celelalte documente programatice.

  2. Membrii fondatori ai PAB sunt Ion Corbu, ..................și ...............

  3. Membri militanÈ›i (MM) Membrii militanÈ›i sunt membrii  care recunosc statutul, programul È™i documentele programatice ale Partidului.

  4. Membri de onoare (MO) Membrii de onoare ai partidului pot fi membrii de partid care s-au remarcat prin rezultate deosebite  în activitatea de partid È™i care  din motive de vârstă sau incapacitate fizică nu mai desfășoară activitate politică susÈ›inută. Demnitatea de membru de onoare al Partidului poate fi acordată de către Congresul Partidului pe baza propunerilor făcute de către organizaÈ›iile locale ale Partidului sau de către conducerea centrală.

  5. Tineret (T) Sunt  membri care au vârsta sub 30 de ani care doresc  să activeze în OrganizaÈ›iile de tineret È™i studenÈ›i ale Partidului.

  6. Membri simpatizanÅ£i (MS) Sunt persoane care se anunță cu această titulatură în Partid È™i care susÈ›in programul partidului, sprijină voluntar activitatea partidului dar nu doresc să devină membru militant. Membrii simpatizanÈ›i pot fi toate persoanele care au minim 16 ani.

  7. Membri simpatizanÅ£i persoane juridice (MPJ) Sunt persoane juridice, indiferent forma de organizare juridică, ONG, societăți comerciale, care susÈ›in public programul  Partidului È™i sprijină voluntar activitatea partidului.

    1. CondiÅ£iile ÅŸi modul de intrare în partid;

  1. Calitatea de  membru al Partidului poate fi obÈ›inută de orice cetăţean român care doreÈ™te È™i care  îndeplineÅŸte cumulativ condiÅ£iile:

  1. Este major

  2. Este un cetățean cu o bună reputație, cinstit, corect, onest și cu spirit civic și nu promovează idei extremiste, rasiste ori xenofobe.

  3. RecunoaÈ™te documentele programatice ale Partidului È™i doreÈ™te să activeze pentru transpunerea în practică a Programului Partidului precum È™i a hotărârilor È™i deciziilor acestuia.

  4. Aderă la valorile, principiile și normele Partidului.

  5. Declară, sub jurământ, că nu a făcut È™i nu face parte din organizaÈ›ii oculte, secrete sau discrete civile È™i sau militarizate române È™i sau străine.

  6. Dacă face parte din organizații de tip masonic trebuie să declare apartenența la astfel de organizații.

  7. ÎÈ™i declară afilierea la asociaÈ›ii civice sau profesionale.

  8. Nu i-au fost restricționate printr-o sentință judecătorească drepturile politice și sau cetățenești.

  9. Nu a fost condamnat definitiv, cu excepÈ›ia cazului când a fost reabilitat, pentru săvârÈ™irea cu intenÈ›ie a unor infracÈ›iuni.

  1. ObÈ›inerea calității de membru de partid  se face în baza unei  cereri scrise.

    1. Cererea se adresează,  în formă imprimată È™i semnată olograf, conducerii naÈ›ionale a partidului care, după aprobare o va îndruma către cea mai apropiată organizaÈ›ie de domiciliul, reÈ™edinÈ›a sau locul de lucru ale solicitantului. De asemenea cererea poate fi depusă È™i în format electronic, pe adresa de contact aflată pe site-ul partidului.  În această situaÈ›ie cererea va fi îndrumată către cea mai apropiată organizaÈ›ie locală de   domiciliul, reÅŸedinÅ£a, locul de muncă. Cererea depusă electronic va trebui să fie depusă, ulterior, È™i în format imprimat.

    2. Cererea va avea anexat un  curriculum vitae format Europass, È™i opÈ›ional, recomandări din partea  unor membri ai partidului sau din partea unor personalități locale sau centrale. În cerere se va preciza în mod expres dacă solicitantul a fost,  este sau nu mai este membru al unui alt partid politic.

    3. Fiecare cerere  este analizată de către conducerea organizaÈ›iei locale.   Aceasta poate invita sau contacta solicitantul direct sau prim mijloace de comunicare pentru informaÈ›ii suplimentare sau pentru un interviu.

    4. În maxim 30 zile, de la depunerea cererii, Conducerea naÈ›ională a partidului, BEN,  va decide cu privire la acceptarea sau neacceptarea ca membru al Partidului  a solicitantului. În cazul acceptării, solicitantul dobândeÈ™te calitatea de membru care începe din momentul acceptării adeziunii sale. Totodată, noul membru este înscris în baza de date a Partidului. Respingerea cererii poate fi motivată sau nu.

    5. Împotriva deciziei de respingere a cererii, solicitantul poate formula contestaÅ£ie în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei. ContestaÈ›ia  se judecă de  către Comisia de Etică È™i Arbitraj  judeÅ£eană în prezenÅ£a contestatarului, în termen de 30 de zile.

    6. În termen de 6 luni de la data acceptării ca membru al Partidului, orice alt membru poate formula contestaÅ£ie. Aceasta se judecă de către Comisia de Etică È™i Arbitraj  naÈ›ională  în prezenÅ£a părÅ£ilor, în termen de 30 de zile.

  2. Transfer

    1. Un membru poate aparţine unei singure organizații locale. Orice membru se poate transfera, la cerere, de la o organizație la alta cu aprobarea conducerii organizației ierarhic superioare.

  3. Drepturile și obligațiile membrilor partidului

    1. Drepturi

  1. să participe la ÅŸedinÅ£ele, adunările, întrunirile È™i acÈ›iunile organizaÈ›iei locale  din care face parte .

  2. să voteze în cadrul   organismelor Partidului din care face parte sau pentru care a primit mandat;

  3. să candideze pentru a fi ales sau  numit în funcÅ£ii în  cadrul sau în afara Partidului cu sprijinul politic al acestuia.

  4. Să se autopropună sau să propună orice alt membru pentru a putea fi ales sau numit în funcÈ›ii în Partid sau în afara acestuia.

  5. Să-È™i exprime liber opinia în orice problemă abordată în cadrul partidului.

  6. Să ceară sancÈ›ionarea membrilor care încalcă Statutul.

  7. Să aibă iniÈ›iativă politică în cadrul organizat al Partidului.

  8. Să poată fi promovat, decorat sau stimulat pentru activitatea sa.

    1. Obligaţii

  1. să respecte statutul È™i actele de decizie ale organismelor locale È™i centrale ale partidului (program, strategii, rezoluÈ›ii, hotărâri, decizii, etc. ) din care face parte sau  în subordinea cărora se află.

  2. să plătească cotizaţia de membru;

  3. să suporte, în cazul în care este desemnat în funcÈ›ii care presupun campanii electorale, total sau parÈ›ial costul acestora.

  4. să participe la  activităţile Partidului la care este convocat de către organismele de conducere în subordinea cărora se află sau din care face parte;

  5. să militeze È™i să acÈ›ioneze pentru aplicarea în practică a programelor È™i deciziilor Partidului.

  6. Să acÈ›ioneze în aÈ™a fel încât să nu aducă nici un fel de prejudicii Partidului È™i obiectivelor acestuia inclusiv prin declaraÈ›ii publice.

  7. Să respecte È™i să ducă la îndeplinire hotărârile Partidului chiar dacă nu este de acord cu ele, odată ce acestea au fost adoptate în mod statutar. Dreptul de a avea opinii diferite nu îl exonerează de această obligaÈ›ie.

  8. Să constituie un exemplu atât în activitatea de partid cât È™i în viaÈ›a publică È™i privată.

  9. Să respecte colegii și opiniile diferite ale acestora.

  1. Carieră

  1.  La înscrierea în partid este recomandabil ca fiecare membru să-È™i declare intenÈ›iile privind funcÈ›iile pe care le vizează în Partid sau în afara acestuia sau dacă doreÈ™te să rămână simplu membru.

  2. Această declarare scrisa  a intenÈ›iilor se poate face oricând atâta timp cât este membru al Partidului. Anual se reînnoieÈ™te în scris declararea intenÈ›iei privind funcÈ›iile dorite.

  3. În cazul în care vizează anumite funcÈ›ii membrul se autoevaluează în raport cu criteriile specifice fiecărui  tip de funcÈ›ie È™i trebuie să facă efortul de a îndeplini aceste criterii.

  4. FuncÈ›iile care se pot obÈ›ine cu sprijinul Partidului È™i pentru care membrii se pot înscrie sunt funcÈ›ii în cadrul partidului sau în afara acestuia È™i pot fi funcÈ›ii numite sau funcÈ›ii alese.

  5. Pentru fiecare organizaÈ›ie de partid se instituie Portofoliul de candidaÈ›i  pentru funcÈ›ii numite È™i alese care va fi actualizat anual.

  6. Funcțiile alese care pot fi obținute cu sprijinul Partidului sunt :

  1. PreÈ™edinte al României

  2. Senator

  3. Deputat

  4. Consilieri județeni,

  5. Președinte și vicepreședinți ai Consiliului Județean

  6.  Primar È™i viceprimari

  7. Consilieri locali

  8. Funcțiile publice numite sunt cele stabilite potrivit legii.

  1. Incompatibilităţi

  1. Calitatea de membru al Partidului este incompatibilă cu situarea membrilor în conflict de interese atât în raport cu partidul cât È™i cu funcÈ›iile alese sau numite obÈ›inute cu sprijinul partidului.

  2. Membrii de partid vor da anual o declarație de interese.

  3. În lipsa acestei declaraÈ›ii nici un membru nu poate candida pentru nici o funcÈ›ie aleasă sau numită care să fie obÈ›inută cu sprijinul Partidului.

  4. În situaÈ›ia în care se vor constata incorectitudini sau aspecte nereale în cadrul declaraÈ›iei, aceasta va constitui obiectul unei analize în care se va investiga gradul de premeditare al membrului È™i, în funcÈ›ie de rezultatele obÈ›inute, se vor aplica sancÈ›iunile corespunzătoare.

  1. Comportamentul membrilor

În cadrul partidului membrii săi trebuie să se comporte astfel încât să fie modele pentru ceilalÈ›i membri de partid cât È™i pentru societate în ansamblu.

Valorile È™i principiile avute în vedere în afara celor pe care societatea le consideră ca fiind normal acceptate vizează două dimensiuni esenÈ›iale:

  1. eficacitatea ca nivel sau grad de atingere a obiectivelor Partidului;

  2. economicitatea înÈ›eleasă ca minimizarea eforturilor È™i maximizarea efectelor în atingerea obiectivelor Partidului;

    1. În sfera privată

  1. Activitatea membrilor Partidului trebuie, de asemenea, să fie ireproșabilă și să se bazeze pe corectitudine, cinste, onoare, onestitate și competență.

  2. Membrii Partidului trebuie să se comporte astfel încât să fie exemple È™i să nu accepte situaÈ›ii în care legea ar putea fi încălcată iar ei să se afle în conflicte de interese.

    1. În public

  1. Membrii Partidului trebuie să cunoască   punctul de vedere oficial al  partidului cu privire la diversele aspecte politice economice È™i sociale. Cu ocazia participării acestora la diverse  evenimente publice, sau pur È™i simplu intrând în contact cu diverÈ™i cetățeni, membrii Partidului trebuie să susÈ›ină È™i să promoveze aceste puncte de vedere È™i actele de decizie ale Partidului.

  2. Comportarea publică a membrilor Partidului trebuie, de asemenea, să fie exemplară È™i să nu adică nici un fel de atingere atât prestigiului personal cât È™i prestigiului Partidului.

  1. Dreptul de a face parte din  alte organizaÅ£ii social-politice,

  1. Membrii Partidului pot face parte din orice organizaÈ›ie socială  legal constituită È™i acceptată atât pe teritoriul României cât È™i al altor state cu condiÈ›ia ca aceasta să nu-l pună în conflict de interese cu statutul Partidului. Membrii Partidului nu pot face parte din alte partide È™i  din organizaÈ›ii  cu scop extremist, subversiv sau ocult.

  1. IeÅŸirea  din partid se face:

    1. în urma depunerii unei demisii scrise a membrului, adresată conducerii organizaÈ›iei  din care face parte.

    2. Dacă organizația s-a dizolvat iar membrul nu a fost acceptat pentru transfer de către o altă organizația.

    3. Dacă a devenit membru al  unui alt partid politic

    4. Dacă nu îÈ™i achită cotizaÈ›ia în maximul 60 de zile de la data când conducerea organizaÈ›iei locale l-a notificat  în scris.

    5. Dacă membrul a fost exclus din Partid conform procedurii din prezentul statut.

    6. În situaÈ›ia în care a fost condamnat printr-o sentință definitivă pentru săvârÈ™irea unei infracÈ›iuni.

    7. În situaÈ›ia decesului.

 

  1. Premieri, stimulente

Pentru creÈ™terea È™i îmbunătățirea permanentă a activității È™i competitivității membrilor, în cadrul Partidului se instituie un sistem de recompense È™i stimulente:

  1. stimulente materiale (salarii, sume de bani, prime, servicii de asistenta, propuneri pentru obținerea de funcții alese sau numite etc.),

  2. stimulente de solidaritate (care să stimuleze spiritul de identitate intre membri, È™i care să inducă mândria pentru apartenență la Partid, etc. În acest sens se va institui un set de însemne (insigne, decoraÈ›ii, diplome, materiale de identitate vizuală, steguleÈ›e etc.) 

  3. stimulente orientate către atingerea scopului și obiectivelor Partidului.

 

  1. Sancţiuni

SancÈ›iunile care se pot aplica membrilor Partidului, în funcÈ›ie de gravitatea abaterii pot fi următoarele:

  1. Supunerea spre dezbatere a abaterii săvârÈ™ite de către membru în cadrul Adunării generale a organizaÈ›iei din care face  parte.

  2. avertisment scris;

  3. neincluderea pe listele de candidați pentru funcții alese sau numite pentru o perioadă de 2 ani.

  4. suspendarea temporară, pe o perioada rezonabila,   din funcÅ£ia deÅ£inută în cadrul Partidului;

  5. revocarea din funcÅ£ia deÅ£inută în cadrul Partidului;

  6. retragerea sprijinului politic pentru funcÈ›iile publice  alese sau numite obÈ›inute cu sprijinul Partidului È™i solicitarea demisiei acestuia.

  7. suspendarea temporară, pe maxim un an,  din calitatea de membru al Partidului;

  8. excluderea din Partid.

SancÈ›iunile se vor aplica în baza unui Regulament de sesizare, constatare, adoptare,  aplicare È™i contestare a sancÈ›iunilor.

  1. Conducere,

    1. Modul de constituire ÅŸi  competenÅ£ele  organelor de conducere ale  partidului.

  1. Conducerea partidului este organizată în baza  principiului separaÈ›iei puterilor.

  2. Conducerea partidului la nivel National este formata din  organismul deliberativ (Consiliul ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali - CRN), executiv (Biroul Executiv National – BEN) È™i preÈ™edintele partidului (ca reprezentant desemnat de Congres precum si de Curtea de Etica si Arbitraj -  CEAj)

    1. Congresul Partidului

  1. Congresul este organismul statutar suprem de conducere al Partidului.

  2. Congresul se convoacă în sesiuni ordinare o dată la patru ani È™i în sesiuni extraordinare ori de câte ori este nevoie.

  3. Congresul ordinar se convoacă prin anunÈ› public făcut în presă, media È™i internet cu minim 90 de zile înainte de data când va avea loc.

  4. Congresul extraordinar cu ordine de zi vizând alianÈ›e politice, electorale, participări la guvernare poate fi convocat de urgență cu cel puÈ›in 5 zile înainte.

  5. Congresul extraordinar, cu altă ordine de zi decât cea de la punctul 4 poate fi convocat cu minim 30 de zile înainte.

  6. Congresul se constituie din delegaÈ›i aleÈ™i în cadrul ConferinÈ›elor JudeÈ›ene È™i  sectoarelor municipiului BucureÈ™ti potrivit unei norme unice de reprezentare. Norma de reprezentare se stabileÈ™te de către iniÈ›iatorii convocării Congresului.

  7. Membrii Biroului Executiv NaÈ›ional participă de  drept la Congres È™i au drept de vot.

  8. Membrii fondatori participă de drept cu drept de vot la Congres.

  9. Congresul  întruneÈ™te cvorumul, la prima convocare, dacă sunt prezenÈ›i nominal jumătate plus unu dintre delegaÈ›ii desemnaÈ›i să participe la care se adaugă delegaÈ›ii de drept.

  10. A doua convocare se face cu cel puÈ›in 5 zile înainte È™i este statutară în prezenÈ›a a minim 25% plus unu.  

  11. A treia convocare se face cu minim 3 zile înainte È™i este statutară indiferent de numărul celor prezenÈ›i.

  12. Demnitarii în exerciÈ›iu, aleÈ™i in funcÈ›ii de demnitate publică, participă de drept la Congres

  13. Congresul poate fi convocat de către:

  1. PreÈ™edintele  Partidului

  2. 3 Vicepreședinți

  3. Biroului Executiv NaÈ›ional 

  4. Consiliul ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali 

  5. Un număr de membri de partid care să însumeze 30% dintre membrii partidului înregistraÈ›i oficial în baza de date a partidului la 31 decembrie anul anterior datei când se convoacă în sesiune Congresul. Anual, cel mai târziu la sfârÈ™itul lunii  ianuarie a anului curent, se comunică oficial numărul membrilor activi înregistraÈ›i în evidenÈ›ele partidului la 31 decembrie, anul precedent. Acest număr constituie baza validării convocării Congresului în situaÈ›iile prevăzute la punctele 5 È™i 6.

  1. Congresul are următoarele atribuții:

  1. Aprobă și modifică Strategia și Programul Partidului.

  2. Aprobă modificările de Statut

  3. Aprobă sau respinge MoÈ›iuni prezentate în condiÈ›iile prezentului Statut.

  4. Aprobă ordinea de zi  a desfășurării Congresului.

  5. Aprobă sau respinge amendamente la documentele Partidului

  6. Aprobă dizolvarea Partidului cu votul a 75% din numărul delegaților cu drept de vot.

  7. Alege prin vot direct și secret

    1. PreÈ™edintele (pe buletin de vot separat pentru preÈ™edinte, dintre candidaÈ›ii înscriÈ™i)

    2. Un număr de vicepreÈ™edinÈ›i stabilit de Congres. VicepreÈ™edinÈ›ii sunt locÈ›iitorii preÈ™edintelui în ordinea numărului de voturi obÈ›inute. VicepreÈ™edintele cu numărul cel mai mare de voturi este primvicepreÈ™edinte.

    3. Membrii Comisiei NaÈ›ionale  de Etică È™i Arbitraj

    4. Membrii Comisiei  NaÈ›ionale de cenzori

    5. Consiliul ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali  (CRN)

  1. Coordonează  È™i conduce activitatea partidului între Congrese. 

  2. Analizează, dezbate È™i hotărăște asupra problemelor fundamentale ale Partidului: strategii, programe, alianÈ›e, programe de guvernare, Guvernul din umbră, componenÈ›a È™i structura Guvernului, când este cazul, validarea alegerilor judeÈ›ene È™i de sector, stabileÈ™te  candidaÈ›ii pentru funcÈ›iile naÈ›ionale de demnitate publică alese sau numite propuse de către Biroul Executiv NaÈ›ional.

  3. Decide cu privire la  activitatea structurilor naÅ£ionale de organizare si funcÈ›ionare a partidului.

  4. Dezbate È™i aprobă  politicile publice.

  5. Se pronunță cu privire la acordurile politice și sociale ale Partidului.

  6. Aprobă strategiile sectoriale. 

  7. Decide cu privire la înfiinÈ›area de organizaÈ›ii ale Partidului în străinătate.

  8. Decide cu privire la sancțiunile care se pot aplica membrilor care activează la nivel național și județean.

  9. Analizează și aprobă regulamente de funcționare pentru Partid și organismele sale.

  10. Se întâlneÈ™te trimestrial È™i ori de câte ori este cazul.

  11. ComponenÈ›a: PreÈ™edintele si vicepreÈ™edinÈ›ii partidului, parlamentarii,  preÈ™edinÈ›ii È™i vicepreÈ™edinÈ›ii filialelor teritoriale judeÈ›ene È™i de sector, preÈ™edinÈ›ii È™i vicepreÈ™edinÈ›ii Consiliilor JudeÈ›ene, primarii È™i viceprimarii municipiilor reÈ™edință de judeÈ›.  ReprezentanÈ›ii consilierilor judeÈ›eni ai judeÈ›elor, preÈ™edintele È™i vicepreÈ™edintele Comisiei NaÈ›ionale de Etică È™i Arbitraj, PreÈ™edintele È™i vicepreÈ™edintele Comisiei NaÈ›ionale de Cenzori È™i preÈ™edinÈ›ii È™i vicepreÈ™edinÈ›ii Comisiilor JudeÈ›ene de Etică È™i Arbitraj È™i de Cenzori, preÈ™edinÈ›ii si vicepreÈ™edinÈ›ii  organizaÈ›iilor de femei È™i tineret, toÈ›i cu drept de vot.

  12. La È™edinÈ›ele Consiliului ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali pot participa dar fără drept de vot, toÈ›i  consilierii judeÈ›eni si consilierii locali, din tara.

    1. Biroul Executiv Național (BEN)

  1. Este organismul de conducere și coordonare operativă al Partidului.

  2. Aplică  hotărârile adoptate de către: Congres, ConferinÈ›a NaÈ›ională È™i Consiliul ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali.

  3. Analizează È™i decide în toate problemele curente care È›in de competenta sa.

  4. Se întruneÈ™te săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

  5. Elaborează proiecte de hotărâri È™i le propune spre dezbatere în cadrul Consiliului NaÈ›ional al ReprezentanÈ›ilor.

  6. Organizează È™edinÈ›ele Consiliului ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali È™i ale ConferinÈ›ei NaÈ›ionale. 

  7. Orientează activitatea grupurilor parlamentare.

  8. ÎnfiinÈ›ează È™i coordonează comisii de lucru pentru analize  politice, economice È™i sociale.

  9. Stabilește organigrama Cancelariei și desemnează Cancelarul Partidului

  10. Organizează  alegerile interne de  partid.

  11. Elaborează proiecte de programe și strategii.

  12. Elaborează programe și strategii electorale;

  13. Administrează patrimoniul Partidului.

  14. Componență: PreÈ™edintele partidului, vicepreÈ™edinÈ›ii, liderii grupurilor parlamentare, liderii  organizaÈ›iilor de femei È™i tineret, trezorierul,  reprezentantul preÈ™edinÈ›ilor consiliilor judeÈ›ene, reprezentantul primarilor È™i reprezentantul consilierilor judeÈ›eni,  reprezentantul ales si desemnat al consilierilor locali din tara.

  15.  Structura executivă o propune Biroul Executiv Permanent NaÈ›ional È™i o aprobă CRN. Organizarea funcÈ›ională a Cancelariei o aprobă Biroul Executiv NaÈ›ional. 

    1. Președintele

  1. PreÈ™edintele Partidului are funcÈ›ii de conducere, reprezentare È™i negociere politică.  Este ales pentru  o perioadă de 4 ani prin vot secret.

  2.  Semnează documentele oficiale  privind relaÈ›iile È™i alianÈ›ele Partidului precum È™i toate actele care angajează Partidul. .

  3. Reprezintă Partidul în relaÈ›iile cu terÈ›ii, cu autoritățile si instituÈ›ii publice, cu persoane juridice si persoane fizice, partide sau alte organizaÈ›ii din È›ară sau din străinătate precum È™i în justiÈ›ie. 

  4. Prezidează lucrările organismelor de conducere naţională ale partidului.

  5. Conduce delegaÈ›iile partidului,  negocierile politice, È™i  face declaraÈ›ii în numele partidului

  6. Conduce negocierile pentru încheierea acordurilor politice È™i sociale.

  7. Prezintă anual Rapoarte privind activitatea Partidului È™i stadiul îndeplinirii obiectivelor Partidului precum È™i Strategiile, Programele È™i Planurile de acÈ›iune.

  8. Delegă parțial sau integral atribuțiile sale unuia sau mai multor vicepreședinți pe perioade determinate dar nu mai mult de 60 de zile.

  9. Emite dispoziÈ›ii executorii pentru aducerea la îndeplinire a deciziilor È™i hotărârilor luate în cadrul organismelor statutare ale partidului

  10. ÎndeplineÈ™te orice mandat încredinÈ›at de către organismele de conducere ale Partidului.

  11. În exercitarea mandatului său PreÈ™edintele  are drept de veto asupra hotărârilor privind scopul, obiectivele stabilite de Congres,  principiile È™i valorile stabilite prin statut. 

  12. Conduce și coordonează Grupul de consilieri experți aprobat de Biroul Executiv Național.

  1. Grupul de consilieri experÈ›i este un grup multidisciplinar È™i interdisciplinar constituit din persoane cu expertiză în diferite domenii. Grupul de consilieri experÈ›i poate avea activitate permanentă sau  temporară. Selectarea È™i numirea consilierilor experÈ›i este prerogativa Biroului Executiv  NaÈ›ional.

  2. Pentru evaluarea È™i soluÈ›ionarea unor probleme apărute pe parcurs Biroul  poate constitui subgrupuri de experÈ›i ad-hoc.

    1. VicepreÈ™edinÈ›i În cadrul Biroului Executiv NaÈ›ional se vor stabili atribuÈ›iile È™i responsabilitățile vicepreÈ™edinÈ›ilor care acoperă, minimal, domeniile: politici (strategii, programe), relaÈ›ii (interne,  internaÈ›ionale)  organizare (internă, reÈ›ea È™i campanii electorale), resurse, (umane, financiare, IT), relaÈ›ii publice (comunicare È™i propagandă.

    2. Cancelarul Partidului

  1. Cancelarul este stabilit de către Biroul Executiv NaÈ›ional împreună cu structura organizatorică È™i funcÈ›ională a Cancelariei.

  2. Are atribuÈ›ii privind organizarea È™i funcÈ›ionarea departamentelor  È™i serviciilor funcÈ›ionale la nivel central.

  3. MenÈ›ine  relaÈ›ia cu filiale, organizaÈ›iile È™i mass media.

  4. Pregătește, organizează si participă (fără drept de vot si ajutat de asistenți) la ședințele organismelor de conducere ale partidului.

    1. Organizarea partidului la nivel județean - Consiliile Reprezentanților Judeţeni - CRJ

  1. Sunt organisme de conducere la nivelul filialelor judeÈ›ene È™i de sector. 

  2. Aplică la nivelul judeÈ›elor È™i sectoarelor municipiului BucureÈ™ti hotărârile organismelor de conducere la nivel naÈ›ional.

  3. Analizează È™i decid în toate problemele curente la nivelul lor de competență.

  4. Se întruneÈ™te trimestrial.

  5. Dezbat È™i aprobă proiecte de hotărâri elaborate de către Biroul Executiv JudeÈ›ean.   

  6. ÎnfiinÈ›ează È™i coordonează comisii de lucru pentru analize  politice, economice È™i sociale . la nivel judeÈ›ean sau de sector al municipiului BucureÈ™ti.

  7. Stabilesc candidații la alegeri județene și locale.

  8. Elaborează proiecte de programe și strategii la nivel județean.

  9. Elaborează programe È™i strategii electorale la nivel judeÈ›ean. 

  10. Administrează patrimoniul Partidului  la nivel judeÈ›ean. 

  11. Componență: PreÈ™edinte si vicepreÈ™edinÈ›i ai filialelor judeÈ›ene de partid, PreÈ™edinÈ›ii È™i vicepreÈ™edinÈ›ii organizaÈ›iilor municipale, orășeneÈ™ti È™i comunale, parlamentarii,  preÈ™edinÈ›ii  organizaÈ›iilor de femei È™i tineret, trezorierul, consilierii judeÈ›eni, directorii instituÈ›iilor publice si agenÈ›ilor economici de stat nominalizaÈ›i de partid.

    1. Birourile Executive JudeÈ›ene -  BEJ

  1. Sunt organisme de conducere la nivelul filialelor judeÈ›ene È™i de sector care se întrunesc săptămânal.

  2. Aplică la nivelul judeÈ›elor È™i sectoarelor municipiului BucureÈ™ti hotărârile organismelor de conducere la nivel naÈ›ional.

  3. Analizează È™i decid în toate problemele curente la nivelul lor de competență.

  4. Elaborează proiecte de hotărâri È™i le propune spre dezbatere în cadrul conferinÈ›elor judeÈ›ene.

  5. ÎnfiinÈ›ează È™i coordonează comisii de lucru pentru analize  politice, economice È™i sociale . la nivel judeÈ›ean sau de sector al municipiului BucureÈ™ti.

  6. Fac propuneri de candidații la alegeri județene și locale.

  7. Elaborează proiecte de programe și strategii la nivel județean.

  8. Elaborează programe È™i strategii electorale la nivel judeÈ›ean. 

  9. Administrează patrimoniul Partidului  la nivel judeÈ›ean.

  10. Componență: PreÈ™edinte, VicepreÈ™edinÈ›i, Reprezentantul primarilor, Reprezentantul consilierilor locali PreÈ™edinta  organizaÈ›iilor de femei, PreÈ™edintele organizaÈ›iei de tineret, trezorierul.

    1. Comisiile de Cenzori

Organele cu rol de  control financiar în cadrul  Partidului sunt:

  1. la nivel naţional, Comisia Naţională de Cenzori

  2. la nivel judeţean, Comisia Judeţeană de Cenzori;

  3. la nivel local, Comisia Locală de cenzori

                        Comisiile de cenzori îÈ™i desfășoară activitatea potrivit legislaÈ›iei în materie de control financiar È™i potrivit unor regulamente de funcÈ›ionare proprii în care sunt stabilite È™i organele de conducere ale acestora È™i care sunt aprobate potrivit nivelului de organizare, naÈ›ional, judeÈ›ean sau local.

  1. Comisiile de Etică și Arbitraj

Ierarhizare: Comisia Națională de Etică și Arbitraj, Comisiile Județene de Etică și Arbitraj.

O speță se judecă mai întâi la  Comisia JudeÈ›eană, similară unei instanÈ›e de fond, È™i în ultimă instanță, în cadrul Comisiei NaÈ›ionale. Hotărârile acesteia din urmă sunt definitive.  SpeÈ›ele pot urma È™i calea instanÈ›elor de drept comun.

Cheltuielile necesare organizării și funcționării comisiilor de etică și arbitraj sunt suportate din bugetul național respectiv, județean sau de sector după caz.

  1. Comisia NaÈ›ională de Etica si Arbitraj- CNEA este  compusă din 11-15 membri, care se aleg în cadrul Congresului,  dintre care cel puÈ›in cinci  trebuie să fie juriÈ™ti.  

  2. Este condusă de un preÈ™edinte È™i 3 vicepreÈ™edinÈ›i aleÈ™i  din rândul membrilor săi.

  3. Pentru opiniile formulate membrii comisiei nu pot fi sancționați.

  4. Anual prezintă un raport de activitate Consiliului Reprezentanților Naționali

  5. Atribuții:

    1. judecă încălcările de statut si pronunță Decizii irevocabile. Acestea pot fi atacate mai departe in instanÈ›ele de drept comun pe baza liberului acces la justiÈ›ie.  

    2. Cercetează È™i se pronunță aspra cazurilor de încălcare a statutului  È™i a normelor morale de către membrii partidului.

    3. Cercetează litigiile dintre membri.

    4. SoluÈ›ionează încălcarea prevederilor statutare de către organismele de conducere ale partidului.  

    5. SoluÈ›ionează contestaÈ›iile împotriva hotărârilor pronunÈ›ate de către Comisiile de Etică È™i Arbitraj JudeÈ›ene.

            Comisiile de Etică È™i Arbitraj la nivel JudeÈ›ean sunt constituite din minim 5 persoane dintre care minim doi juriÈ™ti È™i se organizează È™i funcÈ›ionează după modelul de Regulament al Comisiei NaÈ›ionale de Etica si Arbitraj - CNEA.

  1. Tineret

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani pot face parte din OrganizaÈ›ia de Tineret a Partidului (OTP) care are ca obiective:

  1. Stimularea participării tinerilor la activitatea politică

  2. Sprijinirea centrelor de politici publice în activitățile politice È™i în special în campaniile electorale

  3. Propune si realizează politici și programe pentru tineret

  4. Organizarea de manifestări educative, științifice, culturale, distractive, sportive și turistice, corespunzătoare specificului, intereselor și aspirațiilor tinerilor;

  5. pregătirea È™i perfecÈ›ionarea tinerilor  în vederea promovării acestora în structurile de decizie ale partidului È™i a asumării unor responsabilități È™i demnități publice de către aceÈ™tia pe măsura dezvoltării lor din punct de vedere politic È™i profesional.

Organizarea È™i funcÈ›ionarea organizaÈ›iilor de tineret (studenÈ›i, elevi) se vor face potrivit unor regulamente proprii de funcÈ›ionare care vor fi elaborate È™i aprobate, în baza propunerilor făcute de aceÈ™tia, la nivel local, judeÈ›ean sau naÈ›ional. Acestea se aprobă, după caz, de către Consiliul ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali, JudeÈ›eni sau de Sector, după caz.

  1. Femei

Femeile din cadrul Partidului  pot face parte din OrganizaÈ›ia de Femei (OF) care are ca obiective:

  1. elaborarea de politici publice specifice preocupărilor È™i aspiraÈ›iilor femeilor pe baza principiului egalității de È™anse.  

  2. elaborarea de politici publice cu privire la  protecÈ›ia, îngrijirea È™i educaÈ›ia copiilor, a femeii È™i a familiei  È™i îmbunătățirea continuă statutului acestora în viaÈ›a de familie È™i în societate;

  3. elaborarea de programe È™i organizarea de manifestări, activități È™i acÈ›iuni în care să fie antrenate femei din partid È™i din afara partidului.

  4. pregătire È™i perfecÈ›ionarea pregătirii politice a femeilor în vederea  promovării lor în structurile de decizie ale partidului È™i pentru asumarea de  responsabilități È™i demnități publice.

  5. FuncÈ›ionează pe baza de regulamente proprii de funcÈ›ionare care vor fi elaborate È™i aprobate, în baza propunerilor făcute de aceÈ™tia, la nivel local, judeÈ›ean sau naÈ›ional. Acestea se aprobă, după caz, de către Consiliul ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali, JudeÈ›eni sau de Sector, după caz.

    1. Pensionari

În cadrul Partidului se vor organiza la toate nivelurile organizaÈ›ii ale pensionarilor având următoarele obiective:

  1. Stimularea pensionarilor de a se implica în activități politice

  2. Utilizarea experienÈ›ei pensionarilor în elaborarea de politici publice

  3. Elaborarea de politici publice  specifice necesităților È™i trebuinÈ›elor pensionarilor

  4. Utilizarea disponibilităților de timp È™i relaÈ›ionale ale pensionarilor în vederea creării È™i dezvoltării unei reÈ›ele electorale extinse È™i performante a Partidului.

  5. Sprijinirea pensionarilor singuri în a-È™i găsi o activitate utilă È™i pusă în slujba binelui public.

    1. Diaspora (D)

  1. Partidul porneÈ™te de la necesitatea reevaluării  diasporei, considerarea acesteia ca unul dintre cei mai importanÈ›i parteneri sociali ÅŸi iniÅ£ierea ÅŸi consolidarea relaÅ£iilor cu aceasta.

  2. În viziunea noastră, trebuie neapărat ca diaspora să poată fi integrată în politicile publice ale Statului român si sa poată fi sprijinita de către statul roman.

  3. În acest sens, Partidul este deschis în colaborarea cu diaspora È™i preluarea unor iniÈ›iative, exemple È™i modele de activități È™i politici publice care au avut bune rezultate în alte țări È™i care pot fi implementate È™i în România.

  4. În mod concret, Partidul invită membrii din diaspora să se afilieze Partidului È™i să constituie centre de politici publice în zonele unde ei locuiesc.

  5. Organizația partidului din Diaspora va avea un Regulament de organizare si funcționare aprobat de către CRN la propunerea BEN elaborat prin consultarea membrilor de partid din Diaspora.

  1. Resurse

    1. Doctrină, ideologie, know how

  1. Partidul este un partid pe proiect având ca scop creÈ™terea accelerată a salariilor È™i pensiilor È™i alinierea acestora la cele europene din țările dezvoltate într-un orizont de timp de 10-12 ani. Partidul este liber de ideologii.

  2. Partidul utilizează orice idee, concept, măsură, metodă, procedură, tehnologie, etc.  indiferent de zona teoretică, practică È™i ideologică sau doctrinară de la care aceasta provine dacă aceasta È™i-a dovedit viabilitatea È™i serveÈ™te atingerii obiectivului, fără ca aceasta să însemne în vreun fel afilierea Partidului la acele teorii, doctrine, etc.

  3. Eficacitatea È™i eficienÈ›a politicilor publice elaborate în vederea atingerii scopului Partidului sunt elemente esenÈ›iale de analiză È™i decizie în opÈ›iunile Partidului.

  4. Partidul face apel la cele mai noi cunoștințe din toate domeniile pentru eficientizarea utilizării resurselor și pentru atingerea scopului său.

  5. Partidul  utilizează cele mai noi mijloace de comunicaÈ›ie È™i informatice în activitatea sa È™i recomandă tuturor membrilor săi să procedeze astfel în vederea economisirii timpului de soluÈ›ionare al oricărei probleme. Modelul de lucru sau întâlnire față în față va fi utilizat după epuizarea  altor forme de comunicare È™i numai când este absolut necesar.

    1. Tehnologia informaţiei (IT)

  1. Partidul are un portal informatic care se constituie în principalul  mijloc de comunicare cu membrii săi  È™i cu societatea.

  2. Platforma informatică are o secÈ›iune de înscriere online a candidaÈ›ilor care doresc să devină membri ai partidului. AceÈ™tia vor trebui să completeze formularele disponibile în cadrul portalului.

  3. Portalul are o secÈ›iune publică È™i  o secÈ›iune destinată membrilor. În această secÈ›iune există sedii virtuale pentru fiecare organizaÈ›ie sistematizat pe localități, judeÈ›e È™i la nivel naÈ›ional. Aceste sedii virtuale vor fi administrate de către lideri (recomandabil) sau de către împuterniciÈ›i ai acestora. Responsabilitatea pentru conÈ›inutul validitatea È™i integritatea datelor postate în cadrul unui sediu virtual revine È™efului organizaÈ›iei.

  4. Accesul la cunoașterea datelor și informațiilor din fiecare sediu virtual va fi făcut pe bază de nivel de acces. Procedura de acces și operare se face pe bază de regulament aprobat de către Consiliul Reprezentanților Naționali.

  5. Pentru comunicare atât liderii partidului cât È™i membrii simpli vor utiliza mijloace moderne de comunicare telefon, e-mail, skype, messenger, etc.

  6. Pentru  teleconferinÈ›e toÈ›i conducătorii organizaÈ›iilor vor trebui să cunoască modul de operare cu skype.

  7. În condiÈ›iile legii Partidul va realiza o reÈ›ea electorală È™i o bază de date care să cuprindă membrii, simpatizanÈ›i È™i potenÈ›ialii votanÈ›i.

  8. Partidul va utiliza mijloace informatice și softuri adecvate cu respectarea dreptului de proprietate intelectuală și ai legislației IT &C

  9. Portalul va avea o secÈ›iune de vot online prin intermediul căreia membrii vor fi consultaÈ›i în probleme importante ori de câte ori este nevoie. Cu ajutorul acestei secÈ›iuni se va face, treptat, implementarea democraÈ›iei directe în cadrul partidului.

  10. Platforma va dispune de o secțiune de marketing, sondaje și publicitate politică.

  11. Platforma va conÈ›ine hărÈ›i publice cu sediile reale ale organizaÈ›iilor È™i datele de contact ale acestora È™i hărÈ›i, numai pentru  managementul partidului, cu localizarea È™i dispersia organizaÈ›iilor  È™i a membrilor acestora.

  12. Partidul îÈ™i propune să aibă propria reÈ›ea de preluare a datelor È™i numărătoare paralelă a voturilor È™i propriul sistem de teleconferință.

    1. Resurse umane

  1. Identificarea selecÈ›ia pregătirea È™i promovarea oamenilor se face pe bază de criterii de competență, experiență, expertiză È™i moralitate stabilite de organele de conducere.  AngajaÈ›ii partidului îndeplinesc aceleaÈ™i criterii de profesionalism È™i moralitate ca È™i membrii partidului.

  2. Nu vor fi primite în rândurile Partidului:

    1. Persoane condamnate definitiv pentru săvârÈ™irea cu intenÈ›ie a unor infracÈ›iuni.

    2. Persoane care fac parte din organizații oculte civile și sau militarizate.

    3. Persoane cărora li s-au restricționat drepturile politice și electorale de către instanțe judecătorești și care nu au fost reabilitate legal.

    4. Alte persoane prevăzute de legile în vigoare.

    5. Resurse financiare

  1. CotizaÈ›iile sunt stabilite de către Congres. Până la primul Congres cuantumul cotizaÈ›iei pentru un membru este de 10 lei pe lună.

  2. ContribuÈ›iile sunt sumele pe care trebuie sa le plătească membrii partidului care au obÈ›inut funcÈ›ii publice cu ajutorul acestuia. Cuantumul contribuÈ›iilor se stabileÈ™te prin hotărâre a Consiliilor ReprezentanÈ›ilor NaÈ›ionali.

  3. Donaţii, cesiuni sunt sume pe care persoane fizice sau juridice le oferă Partidului fără nici un fel de condiționare.

  4. ContribuÈ›ii de sprijin sunt sume pe care entități interesate le pun la dispoziÈ›ia partidului cu condiÈ›ia ca Partidul să sprijine interesele lor legitime. Aceste contribuÈ›ii, în condiÈ›iile legii, vor fi făcute publice împreună cu interesul legitim care trebuie susÈ›inut È™i promovat de către Partid.

  5. Împrumuturi. Se fac  în condiÈ›iile legii.

  6. SubvenÈ›ii, în condiÈ›iile legii.

  7. Alte surse legale.

    1. Resurse materiale

  1. Resursele materiale achiziÈ›ionate sau primite sub formă de donaÈ›ii sau cesiuni constituie patrimoniul Partidului È™i va fi riguros gestionat în condiÈ›iile legii.

  2. Partidul poate deÅ£ine, în condiÅ£iile legii, bunuri mobile ÅŸi imobile ce sunt necesare realizării activităţii specifice. Patrimoniul iniÅ£ial este de 250 (douăsutecincizeci) Lei, alcătuit din aportul în bani, depus în cote egale de semnatarii prezentului statut în contul bancar din documentul anexat

  3. Patrimoniul viitor al Partidului va fi administrat de către conducerile executive de la  fiecare nivel de organizare pe măsura È™i în locul constituirii.

  4. OperaÅ£iunile de încasări ÅŸi plăţi se efectuează prin conturi bancare. Partidul poate deschide È™i utiliza atât conturi în lei cât È™i conturi în valută potrivit legislaÈ›iei române. Gestionarea sumelor din conturi se face prin mandatari financiari, numiÅ£i de către Conducerile  Executive de la fiecare nivel în parte.

  5. Conducerile executive au obligaÈ›ia È™i răspund pentru organizarea unui sistem de control financiar preventiv, în condiÈ›iile legii.

  6. Mandatarii financiari au obligaÈ›ia de a prezenta Conducerilor Executive  rapoarte periodice privind încasările, plățile È™i situaÈ›ia conturilor.

    1. Media

  1. Comunicarea Partidului cu media se face prin organele de conducere cu atribuÈ›ii în acest sens. PoziÈ›iile publice individuale ale membrilor fără mandat de comunicare È™i reprezentare publică nu angajează partidul.

  1. Management, Funcţionare

    1. Management organizaţional

  1. Partidul AcÈ›iunea pentru Bunăstare  este un partid  modern centrat pe om È™i care utilizează ca instrument de conducerea managementul inovaÈ›ional.

 

  1. Eficacitatea È™i eficienÈ›a, spiritul  inventiv, de iniÈ›iativă, capacitatea de  mobilizare È™i implicare, cooperarea È™i autonomia de a acÈ›iona È™i lua decizii pentru  binele public sunt valori promovate de către partid .

    1. Management participativ prin consultarea permanentă a membrilor şi a votanţilor

  1. În managementul fiecărei organizaÈ›ii precum È™i la nivel naÈ›ional organele de conducere vor È›ine seama permanent de propunerile, sugestiile, dorinÈ›ele È™i aspiraÈ›iile membrilor partidului È™i ale votanÈ›ilor.

  2. Democraţia mixtă, participativă şi reprezentativă

  1. DemocraÅ£ia mixtă presupune o complementaritate între democraÅ£ia reprezentativă ÅŸi democraÅ£ia directă.

  2. DemocraÈ›ia mixtă presupune transparenţă în activitatea Partidului în contextul în care acesta militează pentru introducerea democraÈ›iei mixte la nivel de È›ară.

  3. În acest sens membrii Partidului au drept de  iniÈ›iativă politică prin care să propună moÈ›iuni,  programe, demiteri de persoane alese sau numite È™i care nu îÈ™i îndeplinesc sarcinile sau promisiunile electorale, etc. Acestea se pot realiza  în baza unor petiÅ£ii semnate de un număr minim de semnături, stabilit prin hotărâri ale Congresului. Odată strâns numărul corespunzător de semnături, fie iniÈ›iativa se dezbate în organismul căruia îi este adresată, fie iniÈ›iativa se consideră adoptată în condiÈ›iile prezentului statut. Numărul minim de semnături È™i procedurile necesare se stabilesc de către Congresul Partidului.

    1. Şedinţe, adunări, conferinţe, congres

  1. Se vor convoca, organiza și desfășura conform unor proceduri detaliate și clare stabilite prin regulamente.

  2. Ședințele și conferințele pot fi organizate și online.

    1. Votul

      1. Principii

  1. Votul este valabil dacă înainte de vot sunt prezentate informaÈ›ii corecte cu privire la numărul total de votanÈ›i È™i cvorumul necesar pentru validarea votului.

  2. Votul trebuie să fie liber exprimat

  3. Votul privind persoanele  este întotdeauna secret.

  4. Votul este personal și netransmisibil.

  5. Dreptul de vot al membrilor este garantat È™i asigurat. Dreptul de vot nu poate fi îngrădit de nimeni.

  6. Corectitudinea și transparența procedurii de vot sunt garantate prin statut.

  7. Rezultatul votului să fie comunicat imediat ce a fost stabilit È™i să conÈ›ină informaÈ›ii cu privire la numărul de voturi pentru, contra, voturi anulate È™i câte persoane nu au votat.

    1. Votul, votul on-line

  1. Votul online este recunoscut prin statut. Procedura de vot online se stabilește prin regulament.

    1. Drept de veto

      1. La modificarea Statutului îl au membrii fondatori

 

  1. Standarde de performanţă

  1. Pentru a putea candida pentru funcții eligibile sau numite, candidații vor fi evaluați la nivelul organizației sau la nivel național după caz.

  2. Evaluarea se face după criterii   de competență, experiență, expertiză È™i susÈ›inere  stabilite de organele de conducere :

    1. Criterii pentru a accede în funcÅ£ii de partid

    2. Criterii pentru funcÈ›ii de demnitate publică alese      

    3. Criterii pentru funcții de demnitate publică numite

  3. Proceduri, modul de adoptare a statutului, de introducere a modificărilor ÅŸi completărilor în el;

  1. Statutul  se poate modifica numai de către Congres convocat în condiÈ›iile prezentului Statut. Prin hotărârea CRN se constituie Comisia Specială pentru Evaluarea È™i îmbunătățirea  permanentă a Statutului.

  2. Propunerile de îmbunătățire a Statutului vor fi supuse aprobării Congresului.

  3. Pentru a menține misiunea și obiectivele partidului, membrii fondatori au drept de veto doar cu privire la aceste modificări.

Art. 14.Condiţiile şi modul de reorganizare şi de dizolvare a partidului

  1. Modificările È™i reorganizările partidului precum È™i schimbarea denumirii, sediului, semului electoral se fac cu aprobarea Congresului în condiÈ›iile prevăzute de către prezentul statut.

  2. Partidul îÈ™i încetează activitatea în conformitate cu dispoziÅ£iile legale în vigoare. Hotărârea de autodizolvarea se adoptă cu minim  trei sferturi  din numărul delegaÈ›ilor la Congres.

Art. 15.Managementul calității care va cuprinde și codul etic

  1. CRN aprobă  Manualul calității È™i Codul etic.

  2. Implementarea managementului calității totale în activitatea Partidului se face de către Cancelaria Partidului sub coordonarea BEN.

Art. 16.Alianțe

  1. Partidul poate face alianÈ›e, în condiÈ›iile legii,  după o procedură care stabilită de către CRN.

Art. 17.Dispoziţii finale şi tranzitorii

  1. Pentru dezvoltarea Partidului, înfiinÈ›area de centre de politici publice È™i buna funcÈ›ionare, membrii fondatori pot  elabora È™i aproba orice documente È™i pot lua orice decizie în conformitate cu prevederile prezentului statut È™i legislaÈ›iei în vigoare până când se atinge numărul de minim 1000 de membri.

  2. Acest Statut a fost redactat astăzi 8 octombrie 2018 în 7  exemplare originale semnate olograf de către membrii fondatori

 

COMITETUL DE INIÈšIATIVÄ‚

Președinte

 

 

Ion Corbu

Membru fondator, desemnat de Comitetul de Inițiativă Președinte

  VicepreÈ™edinte                                                            VicepreÈ™edinte

 

                                                   

Membru fondator                                                     Membru fondator

Steag 1.jpg
Sigla.jpg
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
 
PAB
​
Partidul Acțiunea pentru Bunăstare
bottom of page