Direcție
Misiune
Misiunea revistei este descoperirea și promovarea creațiilor originale, valoroase
În contextul în care atât limbajul curent cât și limbajul din media au devenit tot mai poluate cu expresii licențioase Europeea se menține în cadrul unui limbaj ecoliterar. Adică, un limbaj fără expresii vulgare, licențioase.
Dorim să demonstrăm că pot fi realizate creații valoroase și fără a forța limbajul cu expresii care pot șoca prin aceea că agresează sentimentul firesc al pudorii adevărate. Sentiment care, cu siguranță, deosebește omul de celelalte specii.
În numele condamnării falsei pudori s-a ajuns în situația în care, pentru unii, nu mai există niciun fel de pudoare.
Obiective
Strategie
Scopul revistei este de a încuraja realizarea de creații originale, valoroase. Revista încurajează atât sobrietatea, eleganţa stilitică și seriozitatea cât și experimentalismul și creațiile novative care ies din tipare, din obișnuit.
Cultura română este o cultură matură, creațiile multor scriitori români putând sta, oricând, alături de cele mai importante creații internaționale. Circulația restrânsă a limbii române face ca multe dintre creațiile scriitorilor români să nu fie cunoscute în afară. De aceea, Europeea își propune să devină un ferment intelectual, un proiect colectiv care, prin interacțiunea autorilor și cititorilor și ca urmare a inimaginabilelor, cândva, posibilități tehnico-informatice, actuale, să disemineze operele scriitorilor grupului în cât mai multe spații culturale. Suntem deschiși oricăror posibile colaborări. Singura condițe pe care o punem este limbajul ecoliterar.
Mizăm pe creații valoroase și pe un spirit critic exigent și imparțial, sine ira et studio. Lipsa cenzurii respectiv prevalența dreptului la liberă exprimare nu trebuie înțelese ca un fel de rabat de la valoarea textuală.
Principalele obiective pe care le avem în vedere și pe care le promovăm:
-
suntem împotriva oricăror complexe ale scriitorilor români în raport cu scriitorii altor literaturi
-
încurajăm spiritul critic exigent, constructiv și valorizator.î
-
încurajăm polemica argumentată și civilizată.
-
suntem împotriva poluării literaturii cu vulgaritate, licențios.
-
combatem grafomania, veleitarismul și altele de acest fel
-
pornim de la premisa că nimeni nu deține monopolul valorii unei creații și că o creație literară poate avea atâtea variante perceptiv-interpretative câți lectori poate avea acea creație. Prin urmare, credem în teoria pluralității critice și în sedimentarea, în timp, a valorilor.
-
dreptul la exprimare este una, creativitatea, experimentalismul, chiar şi „revoltismul” ori negativismul şi altele asemenea sunt altceva însă infantilismul şi „facilitismul” ori „nonvalorismul” trebuie, obligatoriu, descurajate.
Strategia noastră pornește de la ideea valorificării creațiilor grupului deschis ”literatura online” În cadrul acestui grup, la care poate adera oricine dorește, inclusiv sub pseudonim, toate creațiile publicate sunt supuse unei dezbateri critice necruțătoare. Fiecare membru al grupului are dreptul și posibilitatea de a se exprima critic față de orice text publicat. În acest fel se poate obține o ”opinie” a grupului privind valoarea unui text.
Pornind de la textele publicate și ținând seama de reacțiile critice pe care le provoacă, Redacția, în conformitate cu propriile intenții redacționale și potrivit opțiunilor valorice, selectează textele care vor fi publicate în revista ”Europeea”
Pentru colaborări, autorii vor trimite textele pe adresa redacției care va decide ce texte publică și ce nu.
Revista va realiza parteneriate intene și internaționale.
În măsura posibilităților Europeea va iniția proiecte culturale (publicare de volume, întâlniri, lansări de carte, diseminarea revistei, promovarea autorilor, etc.)